<

Artist statement Roland Sohier


roland sohier atelier

In mijn werk laat ik mijn licht schijnen op 'de menselijke toestand'.

Beginnend vanuit strikt persoonlijke ideeÎn, emoties en overwegingen dwing ik tijdens het werkproces de voorstelling tot een meer algemene geldigheid. Sporen van dit proces zijn te vinden in het smoezelige gegum, de weggesneden delen in de tekeningen en in de gelaagdheid van de schilderijen. In de werken figureren mannen en vrouwen van vlees en bloed, maar er is ook plaats voor clowns, kabouters of reuzen. Het gebruik van dergelijke (sprookjes)figuren geeft me de mogelijkheid de werkelijkheid vanuit een zijdeur te benaderen.

Ik gebruik humor en een vleugje ironie om de soms zware thematiek een zekere lichtvoetigheid te geven. Ik maak zowel zeer grote, als kleinere tekeningen en schilderijen, maak tekeningen-installaties en site-specific muurcollages en, zoals bij de tentoonstelling 'Bij nijntje op zolder' verzorg ik het totaal concept. Daarnaast maak ik in opdracht bronzen beelden, glas-in-lood en muurtekeningen.

Bij de recente 'Tekeningen die er toe doen' worden geen zoete broodjes gebakken of doekjes voor het bloeden uitgedeeld. Zonder letterlijk te willen zijn ademen deze werken de sfeer van de actualiteit. Met een gevoel van urgentie verhalen ze over dreigend ongemak en onrust in tijden van verwarring.
Met de aanmatigende titel van deze groep werken leg ik de lat hoog.

Roland Sohier, voorjaar 2019


<